Извънкласни занимания Април 2023

Великденска подготовка

06.04.2023
Великденска подготовка
Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица, който крие много символика. Защо боядисваме яйца, защо първото е червено, как са боядисвали яйцата нашите баби? Отговорите на тези и още много въпроси потърсиха нашите ученици, които пожелаха да спазят традицията. Те бяха запленени от идеята за естествени багрила, които, освен че са "магични", пазят природата и човешкото здраве. Темата за чиста природа е водеща в нашето гражданско образование и за радост инициативите на децата в тази посока са все повече.
Използвахме ряпа за червени яйца, боровинки за син цвят, люспи от лук за оранжево, куркума за жълто...Резултатът не закъсня и след голямата бъркотия дойде ред на красивата природна пъстрота, обагрила великденските яйца!
Време е да замесим и великденските курабии, както повелява традицията преди големия празник! ????
Придържаме се към този вид сладък хляб, защото знаем, че козунакът е привнесен от модерната градска култура едва през 19-и век.
Разтваряме тефтерите на нашите баби и докато четем рецептите, усещаме, че във въздуха вече се носи неустоимият аромат на сладкото печиво.
Забъркваме яйца, захар, брашно, щипка тайни, много любов и наричаме за здраве и берекет! И както нашите курабии нарастват, така успехите и щастието да се увеличават! ????????????❤️

Copyright © 2020 ЧСУ "Константин-Кирил Философ".
Всички права запазени.