Ръководството ви информира

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 от 29
Септември 2021
Развиваме умения, които ще помогнат на децата да успеят в живота

Развиваме умения, които ще помогнат на децата да успеят в живота

20.09.2021

Каква професия да избера, как се изкарват пари,  за какво да харчим парите си? Защо плащаме данъци? Отговорите на тези и още много въпроси поискаха да обсъждат ученици от ЧСУ „Константин-Кирил Философ“ в часовете по „Личностно, социално, здравно и финансово възпитание“, които ще бъдат част от образователния процес през настоящата учебна година, извън утвърдената от МОН програма. Целта е децата да се научат как да се справят с предизвикателствата на действителността. Как да са подготвени за житейските и професионални перипети, как да преминават безопасно през живота? Не на последно място как да пазят околната среда и личното си здраве. В първия час по ЛСЗФВ въпросите бяха повече от отговорите, но това беше и целта. Под ръководството на лидера Радостина Данчева децата очертаха различни сфери от живота, които ще коментират в часовете през годината и конкретните въпроси, които ги интересуват. Идията е те да създадават проекти по конкретни въпроси. Фокусът обаче не е зазубряне на определени факти от учениците, а представяне на тяхното разбиране по конкретен въпрос, както и умението им да  защитят тезата си пред публика.

Тези образователни насоки изграждат у децата умения за работа в екип, критично мислене, управление на риска, благополучие, самочувствие. Голямата задача е да бъдат изградени уменията на 21 век, които работодателите търсят, за да имат успешна кариера в бъдеще.

Профисиите се променят много бързо – появяват се нови, други изчезват, и това е голямата зцадача пред образованието днес, коментира Теодора Ненова, директорът на Лидерския екип в British School of Sofia, където учениците успешно прилагат модела на учене чрез проекти.

 

„Проблемът е, че ние обучаваме деца, които ще се реализират поне след 12 години, но никой от нас не знае какви професии ще се търсят след  толкова дълъг период. Всяка година по света възникват 200 нови професии, които не ги е имало, още повече че светът се развива много бързо. Заради това ние се фокусираме върху развитието на умения, които ще помогнат на децата да успеят в живота“, коментира Теодора Ненова.

Осъзнатото отношение към света дава възможност на децата да бъдат самостоятелни при взимането на решения какво и как да направят, допълни г-жа Ненова.

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 от 29
Copyright © 2020 ЧСУ "Константин-Кирил Философ".
Всички права запазени.