Лекарят предупреждава Октомври 2021

Повече вода в горещите летни дни

20.10.2021

Не забравяйте често да подканяте децата да пият вода в горещите летни дни, съветва медицинското лице в ЧСУ „Константин-Кирил Философ“.

За да се избегне дехидратацията, е необходимо да се приемат достатъчно количество течности - за предпочитане е водата. Винаги носете в себе си шише с вода, а ако дето е малко, му предлагайте да пие периодично.

Честото миене на ръце също е задължително през летните месеци.

Важно е да не се излиза навън в най-горещите часове и да се избягва интензивна физическа дейност.

В следобените часове, когато слънцето е най-силно, децата и възрастните трябва да останат на сянка или на хладни и проветриви места.

Облеклото от изкуствени тъкани запарява тялото и то по-трудно се охлажда, така че дрехите трябва да са от естествени материи /памук, лен/, свободни и светли. Добре е да се носи светла шапка с периферия, която предпазва главата и лицето.

Слънцезащитните продукти с висок фактор, SPF между 25 и 50, също са част от задължителната грижа за кожата през горещите етни дни, за да се предпазцим от вредните UVB лъчи.

За предпочитане  е хранителният режим на децата да включва предимно сезонни плодове и зеленчуци, както и по-малко обработени храни.

Потърсете медицинска помощ при:

  • гореща, червена кожа; покачване на телесната температура; гадене, виене на свят, главоболие; ускорени пулс и дишане; промени в съзнанието до загуба на съзнание (симптоми на топлинен удар).
  • червена, гореща кожа на главата; прилошаване, повръщане, виене на свят; болки и стягане в челото; ускорен пулс, понижаване на кръвното налягане (симптоми на слънчев удар).
Copyright © 2020 ЧСУ "Константин-Кирил Философ".
Всички права запазени.