Лекарят предупреждава Ноември 2021

Превенция срещу наркоманията

29.11.2021
            Превенция срещу наркоманията

 

264 деца са постъпили в болница заради отравяне с псиоактивни вещества през първото тримесечие на 2021 година. Употребата на наркотици е причина /директна или индиректна/ за смъртта на 11,8 млн. души всяка година по света. Това бяха част от данните на световната статистика, с която се запознаха учениците по време на презентация на медицинското лице в училище „ЧСУ „Константин-Кирил Философ“.

Липсата на достатъчна и обективна информация подвежда голяма част от хората да тръгнат по път, от който много често няма връщане назад, поясни медицинската сестра Ана Кънева. Тя запозна децата с някои от симпотомите при предозиране със стимуланти и опиати: хероин, морфин, метадон, фентанил, кодеин.

 

Как да помогнем? – това беше един от важните въпроси, които децата зададоха по време на презентацията. От отговорите те разбраха, че сред най-важните неща е да се потърси помощ чрез тел. 112, както и че всяка непрофесионална намеса може да бъде животозастрашаваща.

Не на последно място децата пресметнаха и икономическите загуби от употребата на цигари и наркотици.

Според тях много по-разумно и приятно е със средствата, които един пучач изразходва месечно - около 170 лева,   семейството да отиде на ресторант, да пътува два пъти до Бургас, да си купува шоколади или да да си направи абонамент за любима онлайн игра.

Copyright © 2020 ЧСУ "Константин-Кирил Философ".
Всички права запазени.